Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

Drets (i deures) lingüístics, II

15-Mai-2013


Carme Arenas
Filòloga, historiadora de l'art i presidenta del PEN Català
Drets (i deures) lingüístics, II
Drets, Deures, Lingüístics, II, Carme Arenas, Llengua, 1714, Salvador Espriu, Joana Raspall, Joaquim Amat-Piniella, Català

Som un país que s'honora commemorant efemèrides. De vegades per treure's la mala consciència de no vetllar amb normalitat pel nostre patrimoni cultural. Ho arreglem amb actes commemoratius amb motiu del cinquantenari o centenari de naixement i/o mort del personatge a qui volem homenatjar.

No sempre els actes van encaminats a fer present la vida i l'obra de l'homenatjat, destacant-ne la contribució, l'actitud, fent que sigui més present entre nosaltres la seva obra, amb lectures o interpretacions noves, aproximant-lo a la resta de ciutadans. De vegades es fan homenatges a major glòria pròpia de qui l'organitza i això sol ser una gran operació propagandística que acaba no aportant cap llegat posterior. Acaba l'any, el nom de l'homenatjat és més present, però ni la seva obra és més a l'abast, ni s'ha aprofitat per revisitar-la amb noves aportacions.

Tot això ve a tomb perquè som en un any ple de commemoracions: Any Salvador Espriu, Joana Raspall, Joaquim Amat-Piniella, Normes ortogràfiques del català, sis-cents aniversari de la mort de Bernat Metge, etc. I s'acosta la gran commemoració del tres-cents aniversari de 1714. Esperem que totes elles serveixin per acostar la història i l'obra dels qui són commemorats a la societat actual.
Raspall, lluitadora incansable, activista de la llengua, no para de dir-nos: 'No us deixeu prendre el català'"
I ja que volem parlar de llengua, la nostra, fixem-nos que la majoria dels nom que assenyalem són persones que la van honorar i enaltir: Pompeu Fabra i el seu equip aprovant les Normes ortogràfiques, que van fer de la nostra llengua una llengua codificada i moderna. Bernat Metge ens va deixar en Lo Somni, novel.la escrita el 1399, una obra humanista en català; J. Amat-Piniella, amb la seva obra literària en conjunt, però sobretot amb K.L.Reich, ens va donar testimoniatge de l'horror nazi a Mauthausen, patit en carn pròpia; Joana Raspall, la degana de les nostres lletres que aviat farà els cent anys, ha honorat la nostra llengua, no sols amb una obra literària de més de 25 obres, sinó també amb una tasca lexicogràfica que ha contribuït decisivament a completar la normalització del nostre patrimoni lingüístic; Salvador Espriu, l'obra del qual palesa també sempre aquesta actitud curosa envers la llengua i que, junt amb Joana Raspall, han fet sempre bandera d'un compromís de defensa de la llengua incòlume, feta a prova de tota mena de circumstàncies adverses. Raspall, lluitadora incansable, activista de la llengua, no para de dir-nos: 'No us deixeu prendre el català'.

I vull acabar amb paraules d'Espriu, el qual l'any 1981 dirigia una Carta als Mestres de Catalunya, amb motiu dels actes de l'Escola d'Estiu de Barcelona. Siguin les seves paraules un exemple de quins són els nostres deures envers la llengua: "(…) Sabran que, si bé les cultures i les llengües poden morir, i doncs també les nostres, si de cas això ens arriba, devem lluitar sens treva contra el mal, fins a l'últim alè. Que la fi ens vingui per sinistre i aclaparador genocidi, no per vil suïcidi." Pensem-hi!

Carme Arenas

Origen


http://www.tribuna.cat/opinio//drets-i-deures-linguistics-ii-15-05-2013.html

Més sobre En defensa de la llengua (337)