Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

Mor Albert Manent, premi d'Honor de les Lletres Catalanes

14-Abr-2014


Dilluns, 14 de abril del 2014 | 21:09
Notícia
Mor Albert Manent, premi d'Honor de les Lletres Catalanes
Albert Manent, Mor, Premi, Honor, Lletres, Catalanes, Max Cahner

Albert Manent ha mort aquesta setmana. Manent ha estat un dels aparelladors que va permetre la construcció la lluita clandestina moderada contra el general Franco.

Miquel Sellarès · Al seu entorn va fer una escola de catalanistes i de persones que van ajudar el món intel·lectual i de la societat civil no sols a salvar els mots sinó a mantenir una cultura resistent durant el franquisme i la transició.

Manent fou fidel col·laborador de Maurici Serrahima, de Vicenç Vives i amic personal i col·laborador de Josep Benet, a qui qualificava sempre com "el mestre". També, durant anys, Manent va col·laborar amb Jordi Pujol i el va acompanyar a la Generalitat amb responsabilitats tant al Departament de Cultura com a Presidència.

Fou fidel amic de Max Cahner, amb el qual va construir el primer Departament de Cutlura de la Generalitat després del franquisme. Manent continuà, després, amb la seva moderació característica en la modulació i construcció d'una església i d'un moviment catòlic catalanista molt a l'entorn de l'Abadia de Montserrat i els seus abats.

Durant el transcurs de la seva vida, Albert Manent va editar nombroses obres literàries i d'assaig i va promoure nous valors. El 2011 va rebre el 43è Premi d'Honor de les Lletres Catalanes, atorgat per Òmnium Cultural.

Per a mi, durant una època, Albert Manent i Josep Benet van ser el mestre i el conseller respectivament: ambdós em van ajudar amb moltes de les meves activitats clandestines --després també de construcció nacional. Albet Manent ha fet un gran servei al seu país, ha sigut un gran intel·lectual i un gran catalanista.

Miquel Sellarès

Origen


http://www.tribuna.cat/noticies//mor-albert-manent-premi-dhonor-de-les-lletres-catalanes-14-04-2014.html

Més sobre Figures i personatges (1155)