Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

Testimonis de Jehovà i ús del valencià

24-Mai-2014

Reportatges
< anterior | següent >

Dissabte, 24 de maig a les 19:00h Societat

País Valencià

Llengua i drets lingüístics
Testimonis de Jehovà i ús del valencià. Anècdota
Quines coses passen en aquest autèntic País Valencià !!
Comentaris 8 comentaris

Dolent Fluix Bo Molt bo Fabulós (11 vots)

URL curta

Etiquetes
Valencià

Moisès Vizcaino / Castelló de la Ribera

Hui 24 de maig de 2014, dia de reflexió, a Castelló de la Ribera m’han visitat dos Testimonis de Jehovà, pare i fill, i sempre els escolte una miqueta, i els dic que no tinc fe religiosa (em considere agnòstic, i defense la llibertat religiosa sempre i quan es practique en la intimitat i en l'àmbit privat), però que sí crec fermament en els valors i l’ètica de l'humanisme, els drets humans com a base de les relacions entre persones i pobles que habitem el planeta terra, la pau i la no violència, el respecte a la natura i els nostres valors com a poble valencià.

Acabem fent un xicotet intercanvi-debat a la porta de casa, en el qual, ells des de la religió i jo des del meu compromís cívico-humanista coincidim que hi ha molta injustícia i molta violència, que aquest sistema capitalista salvatge fa molt de mal, que hem de millorar el planeta i que també hi ha moltes persones solidàries que ajuden al proïsme i fan coses bones.

Quan acabem la conversa, agradable i respectuosa, m’ofereixen publicitat, i els pregunte: ho teniu en valencià? L’home em contesta: “sí el meu fill en porta en valencià, ell ja sap llegir-lo perquè l’estudien a l’escola, jo com no me’l van ensenyar no arribe a saber llegir-lo molt, però ell sí”. Li conteste: els joves d’ara tenen capacitat de saber valencià, castellà, anglès i algun altre idioma. Ell em dona la raó. El fill em dona la publicitat en valencià, el mateix pamflet i una minirevista de 32 pàgines íntegrament en valencià. Els agraisc que des de la seua religió també normalitzen l’ús del valencià.

Després guarde i mire la publicitat, escrita en valencià normatiu, i en un lloc posa: “Llig la lliçó set d'este fullet. Per favor, envieu-me gratis este fullet. (indica en quin idioma el vols)... ENVIA LA TEUA SOL•LICITUD ALS TESTIMONIS DE JEHOVÀ: ESPANYA: Apartado 132, 28850 Torrejón de Ardoz (Madrid)”.

Pense: xe tu, quina lliçó m’acaben de donar. Ni l’església Catòlica, ni l'Estat Espanyol, ni la Generalitat Valenciana, tenen una acció tant clara a favor de l’ús i de la llibertat per a indicar d’idioma, i damunt pots enviar la sol•licitud feta en valencià directament a Madrid !!!! Ni davant del Tribunal Suprem ni del Constitucional podem fer açò !!

Ja sabeu, quan vos visiten els Testimonis de Jehovà, com a mínim si els ateneu els demaneu la publicitat en valencià, ells sabran que som molts els qui la volem en llengua pròpia i els reforçarem la seua contribució a la normalització lingüística. El valencià és cosa de tots.

Quines coses passen en aquest autèntic País Valencià !!

Moisès Vizcaino / Castelló de la Ribera

Origen


http://www.laveupv.com/noticia/9383/testimonis-de-jehova-i-us-del-valencia-anecdota

Més sobre Església Catòlica (79)