Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

Els rics de Mallorca són espanyolistes: és lògic

22-Jun-2014

ActualitatbulletOpinió
Els rics de Mallorca són espanyolistes: és lògic
Xesc Bujosa | 22 juny 2014 Vistes: 370 vegades

Actualmente puntuada con 5 estrella(s) sobre 5
Púntualo 1 estrellas
Púntualo 2 estrellas
Púntualo 3 estrellas
Púntualo 4 estrellas
Púntualo 5 estrellas

28 opinions
8 18 0
Print Más grande Más grande

Moltes són les coses que he après de Darwin i una de les més importants és que sentiments com els de la compassió, la justícia, la bondat, la venjança, l'amor són absolutament aliens en el món de la natura. Sembla convenient, idò, que els qui intenten aclarir o descobrir quines són les lleis que regeixen la vida social també s’oblidin, a l'hora de fer anàlisis, dels seus sentiments, amors, odis, preferències o animadversions, i que es dediquin únicament a esbrinar quina és la lògica que explica la realitat, les coses —objectes, plantes, animals i humans— que existeixen o que han existit en aquest món.

És des d'aquesta òptica darwinista, obviant les meves afinitats, que miraré d'escriure l'article d'avui dedicat a intentar donar raó d'un fet que em sembla difícil de desmentir: per regla general —amb molt poques excepcions—, els rics de Mallorca són espanyolistes i, en conseqüència, ai!, catalanofòbics. Actuen —és fàcil constatar-ho— com si tenguessin molt poca estima per la llengua i la cultura dels seus padrins. S'han adduït moltes causes per explicar aquest fenomen i una d'elles és que els rics cerquen, com tots els éssers humans, la distinció social. Pierre Bourdieu va deixar clara aquesta teoria. Però aquesta distinció no la cerquen, els rics de Mallorca, com en altres contrades en el món de la cultura tradicional i de la literatura, sinó en la possessió, gaudi i exhibició de béns materials: cotxes, iots, finques, medalles, etc. Els nostres rics viatgen i coneixen els millors restaurants i vins del món, però ignoren Rimbaud, Keats, Machado, Ausiàs. Si voleu tenir una imatge pedagògica de com cerquen la distinció els rics, visitau el seu garatge i, després, la seva biblioteca. Demanau-los si us poden mostrar els carnets de les societats a les quals pertanyen: no seran —us ho assegur— de l'At. Balears o de l'OCB, si no del Real Mallorca o del Real Club Náutico. La causa del seu tarannà —del seu comportament: seguim sent darwinistes— catalanofòbic i cortesà, explicada a la manera de Bourdieu —de la cerca de la distinció social—, s'ha argumentat mil vegades, i ho han fet alguns dels meus amics molt millor del que podria fer jo si continuàs per aquests viaranys.

N'hi ha, tanmateix, algunes altres, de causes, i una d'elles, que voldria posar a debat avui, és de caràcter econòmic. I és que els estudiosos ens han fet palès que la voluntat més clara i constant dels rics de tot el món –i els mallorquins no en són una excepció– és pagar el menys possible als treballadors de les seves empreses. I, per contractar gent “low cost” és convenient —ja ho sabeu— que hi hagi molta oferta de treball. Fer el català necessari a Sanitat, Educació, Justícia i a moltes altres activitats reduiria l’esmentada oferta de treball —de treballadors disposats i capacitats a venir a Mallorca— i, quan són menys els que s'ofereixen per a treballar, els salaris pugen irremeiablement i això és, justament i primordial, el que volen evitar els empresaris rics. És lògic

Insistesc i acab: el meu intent d'anàlisi està fet —intentat, almanco— des de l'asèpsia sentimental a què m'obliga la ciència i el pensament darwinista. M'agradaria haver parlat dels rics —de la seva conducta— com els naturalistes parlen de les rates o de les aus del paradís. Com si la seva manera de viure estigués regida per les lleis de l’economia, molt semblants a les de la natura.

Xesc Bujosa.
Xesc Bujosa

Origen


http://dbalears.cat/actualitat/opinio/els-rics-mallorca-son-espanyolistes-logic.html

Més sobre Ideologia sobre la llengua (274)