Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

Vera, el gran senyor de la Cultura de Bauzá

6-Oct-2014

Actualitat»Opinió
Vera, el gran senyor de la Cultura de Bauzá
Francesca Marí | 07 octubre 2014 Vistes: 626 vegades

Actualmente puntuada con 4 estrella(s) sobre 5
Púntualo 1 estrellas
Púntualo 2 estrellas
Púntualo 3 estrellas
Púntualo 4 estrellas
Púntualo 5 estrellas

5 opinions
13 0 0
Print Más grande Más grande

L’anunci de la recuperació de la Direcció general de Cultura ens demostra, una vegada més, la nul·la planificació política del Govern de José Ramón Bauzá envers la cultura, la llengua i el patrimoni del país. Això sí, ho fa sota la tutela d’Antoni Vera com a gran valedor cultural, que veu engreixar les seves competències a cada any que passa: Primer director adjunt del Ramon Llull, després president de l’Institut d’Estudis Baleàrics i ara, per rematar, nou director general de Cultura i Patrimoni del Govern.

Amb aquest nomenament se’n van a norris les declaracions de la destituïda Joana Maria Camps el 2 de maig del 2013 quan anunciava la desaparició de la dita Direcció General. La menorquina ens feia creure llavors que Bauzá eliminava Cultura del Govern no perquè no els importés, sinó per crear una macro-secretaria i demostrar “la importància que dóna Bauzá a la cultura i a l’educació” (en paraules seves).

Com quedam doncs? Bauzá ens vol fer entendre ara que ja no li dóna “importància” a la cultura i l’educació? La veritat és que no ens ha de venir gaire de nou. Amb el tema educatiu fa mesos que veim la importància que li dóna i com no es digna escoltar als docents. Però, en matèria cultural, què passa? Què ha fet Bauzá en aquests tres anys de Govern? La principal acció que va prendre Bauzá en matèria cultural fou el 6 de novembre del 2011 quan anuncià que treia les Balears de l’Institut Ramon Llull. A més d’això, quines grans polítiques culturals ha engegat?

Les polítiques culturals van més enllà de fer de repartidora de subvencions, una cosa que sembla que els polítics de la nostra terra es neguen a entendre. La cultura, senyor Bauzá, també és motor econòmic i generador de riquesa. Però per fer-ho possible és necessari que hi hagui un interès i una planificació, cosa que el Govern popular ha demostrat no tenir. A menys d’un any per a les eleccions, treu la pols a una Direcció General que, ja en temps de Bel Cerdà, va fer aigües per tots costats.

Però encara queda un apunt important a aclarir: Amb quin pressupost comptarà Antoni Vera per posar en marxa el nou càrrec? Amb els doblers que tenia de l’Institut d’Estudis Baleàrics que ara s’hauran de repartir entre més competències? En el que duim de legislatura tant Estarellas com Cerdà van deixar perdre les ajudes que podia donar Madrid i es van dedicar a seguir les dinàmiques que ja estaven en marxa. Una bona exposició de Joan Miró voltant el món no és suficient en tres anys. Calen polítiques planificades, amb cap i peus i, sobretot, dotades de pressupost. Vera haurà de fer mans i mànigues si vol convertir-se en el vertader ‘senyor’ de la Cultura i no crispar més als creadors.

Francesca Marí
periodista i cooperant
Francesca Marí

Origen


http://dbalears.cat/actualitat/opinio/vera-gran-senyor-cultura-bauza.html

Més sobre Política Lingüística Illes Balears (2017)