Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

El xoc, el joc, el foc (3/3)

25-Gen-2007

Parlem-ne
El xoc, el joc, el foc (3/3)
Joan Solà

Renuncio a il·lustrar tots els tipus de jocs que dèiem l'altre dia, perquè molts cal veure'ls representats o dibuixats. Com ara els poemes múltiples, de versos combinables que generen variacions innombrables: Tomàs Lansio, matemàtic de Tubinga del segle XVII, va compondre dos hexàmetres llatins que generen quaranta milions de variants; i Queneau té deu sonets que en generen cent bilions. O els acròstics de tots els temps i països, com el "Sonet set vegades acròstic" del Rector de Vallfogona. O els laberints multiacròstics, com el que féu gravar en un temple d'Astúries el príncep visigot Silo, en el qual Silo princeps fecit ('m'ha construït el príncep Silo') es llegeix de 260.000 maneres. Els palíndroms o capicues sí que són fàcils d'il·lustrar: el més clàssic és Roma / amor; algun altre de l'obra de MS: Tira'm anís a la sina, marit, Català a l'atac o (ara prenent com a unitats les síl·labes) Carpes vol qui vol pescar. Il·lustrem ara els més populars, els mots encreuats: el clàssic de l'anglès Mathers, "Una ciutat important a Txecoslovàquia", el redefineix així MS: "La ciutat més freda que hi havia a l'interior de l'antiga Txecoslovàquia" (Oslo: Txecoslovàquia); dos també clàssics de Tísner: "Sempre diu l'última paraula" (eco), "Alça la bandera en senyal de llibertat" (taxista); i uns quants dels molts milers que n'ha publicat MS: "Aquests només treballen quan volen" (pilots) o "quan poden" (jardiners), "El capicua més tímid que circula per les cafeteries" (tallat), "Ja té pebrots que aquests siguin tan perseverants" (tenaços; vg. té nassos 'té pebrots'), "Triangle amb potes" (A).

Res no impedeix que "una llengua minoritària i amb el futur permanentment qüestionat" es permeti de "caure en el foc del joc" com les altres, diu MS. Però és que MS ens hi ha fet caure de manera superba, enlluernadora i capdavantera. Aquesta secció meva devia des de fa anys reconeixement i homenatge al gran mestre del verb. Com diu Josep Gifreu, MS t'envesca i et captiva en la seva teranyina perquè et proporciona plaer tot camuflant les dificultats amb altes dosis d'intriga, d'aventura, de joc, d'ironia; i, com digué MS de Tísner, si els poetes es dediquen a salvar els mots, MS es dedica "a salivar-los amb la perícia dels orfebres i la murrieria dels ninotaires satírics". Avui són una veritable legió els seus addictes, seguidors o "deixebles" en sentit ampli, com ara Lluís de Yzaguirre (amb el seu Diccionari oficial d'scrabble en català), Pau Vidal i Miquel Sesé; o els que han internacionalitzat el nostre país, com el Club Palindròmic Internacional de Vilallonga del Camp. Finalment, també en el terreny pedagògic la ludolingüística ha fet forat a casa nostra: vegeu-ne informació precisa al llibre Verbàlia.

Al llarg d'aquests articles hi ha algun joc visible i un d'ocult que no dic. I ara un altre que dic: A cada sol un n'estrenes. / Dins l'espill ets de mig cos. / Amb fils o sense, a tots menes / al festí, com gos a l'os.
JOAN SOLÀ

Origen


http://www.avui.cat/cgi-bin/resultat?http://www.avui.cat/avui/diari/07/gen/25/318416.htm

Més sobre Productes en català (90)