Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

La Diada

5-Mai-2007

Pere Muñoz
La Diada

Avui a les 17.00 és d'esperar que moltes persones que estimen i volen un futur per a la nostra llengua vagin a la plaça Major de Ciutat per dir, i escriure amb les seves mans, «El futur és nostre».

Ho deia el president de l'Obra Cultural Balear, la Diada és una festa i una reivindicació, és un crit i un prou, és una diada per la dignitat, és una diada per a aquells que siguin d'allà on siguin estimen aquesta terra i no volen que es perdi...

La llengua és, sens dubte, l'element definidor més clar dels mallorquins i mallorquines. Mallorca sense la seva llengua seria un altra cosa, però no seria Mallorca, com tampoc no seria Mallorca si ens llevassin la costa, o les platges, o les alzines.

Assistir a la Diada esdevé, doncs, un motiu de supervivència. Lamentablement, alguns empenyen el carro cap a l'altra banda. Les circumstàncies adverses hi són: globalització, incapacitat d'assimilar els fluxos migratoris, etc, però a aquestes circumstàncies hem de sumar l'acció o inacció d'un Govern de les Illes Balears que no només no ha maldat per impedir la substitució lingüística sinó que, a més, hi ha contribuït eficientment.

Funciona? De cap manera. Aquest model no funciona. No funciona, ni funcionarà, i ens convertirà en un altre país que no tendrà res a veure amb la Mallorca que coneixem avui.

I no es tracta de ser nostàlgics, es tracta de ser conseqüents i lluitar per allò que som i volem continuar essent.

Avui els nostres fills ja es demanen per què serveix el català si a moltes bandes de Mallorca ni ens entenen. Que és de trist.

I després diuen que som a un país bilingüe? Ja m'agradaria a mi. Avui el futur encara és nostre, però o hi reaccionam o serà per poc temps.
Pere Muñoz

Origen


http://www.diaridebalears.com/opinio.shtml?3152+6+181979

Més sobre Accions de reclamació de l'ús de la llengua (213)

Destacats