└rea de normalitzaciˇ lingŘÝstica de l'Ajuntament d'Alc˙dia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

El catalÓ a la Franja de Ponent

19-Set-2004

A la Franja de Ponent tothom parla en la seua llengua, el catalÓ, ara bÚ, els forasters funcionaris no ho fan. Sˇn excepciˇ els que s'integren i respecten la terra que calciguen. L'EsglÚsia, l'ensenyament, els cossos de seguretat de l'Estat, la sanitat i els secretaris dels ajuntaments sˇn espanyols i sovint, massa sovint, no amaguen la seva f˛bia a tot all˛ que sigui catalÓ.
Al petit Claudi de pocs mesos no l'han volgut atendre en una urgŔncia al Centre de Salut de Fraga perquŔ el seu pare, el meu amic Quim Gibert, s'expressava en catalÓ. Res de nou. L'˙nic a destacar Ús l'actitud valenta i decidida dels pares en denunciar els fets.
A ma filla amb pocs anys li van llenšar al terra un conte a l'escola perquŔ estava en catalÓ. "íAquÝ no traigas cuentos en catalßn!", li van etzibar. I si ens infiltrem pel Matarranya escoltarem alguns professors recomanant als pares que parlin en castellÓ amb els seus fills, pel bÚ del seu futur.
A Fraga el grup de teatre Els Comediants va haver d'actuar en castellÓ davant d'un p˙blic catalanoparlant (molt mÚs catalanoparlant que a cap altre lloc dels Pa´sos Catalans) i l'animaciˇ infantil sempre Ús obligada actuar en castellÓ, ni que siguin del Maresme. Ni els xiquets tenen dret a la seua llengua!
Clar que a Calaceit el pregˇ anuncia el Correllengua en castellÓ i un regidor va prohibir la venda de llibres per als xiquets en catalÓ.

Guillem Chacˇn
Mequinensa (Baix Cinca)
Guillem Chacˇn. Mequinensa (Baix Cinca)

Origen


http://www.avui.com/cgi-bin/resultat?http://www.avui.com/avui/diari/04/set/19/bu20a19.htm

MÚs sobre Accions de reclamaciˇ de l'oficilitat de la llengua a la Franja (14)