Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

Un miratge?

3-Dec-2004

Carme Meix

La Fira del Llibre de Guadalajara, on la literatura catalana és la invitada d'honor, sembla que ha estat un èxit total. Autors, editors i autoritats autonòmiques i fins i tot estatals s'hi han aplegat per promocionar la nostra cultura i s'han omplert la boca sobre si aquest esdeveniment és el principi d'una nova etapa molt positiva per a les lletres catalanes.
També ha estat èpica la pugna per tal que hi hagués una còpia de la Constitució europea en la nostra llengua, amb una mena de sainet afegit del ball dels noms -valencià, català-, que només ha afavorit els que no voldrien veure sobreviure ni l'una ni l'altra modalitat.
Em sembla magnífic que es defensi la nostra llengua a Mèxic, a Europa o allà on s'escaigui. El problema és que no se la defensi prou en el seu propi territori, on sembla que recula constantment. A mi, que m'entusiasmen els llibres, cada vegada em posa més de mal humor entrar en algunes llibreries: les piles de llibres en castellà ocupen tot l'espai possible, tant que de vegades t'obliguen a fer una mena de gimcana per esquivar-los, i gairebé anul·len els llibres en català, o els minimitzen fins a l'extrem. I no parlem dels quioscos, on la presència de la nostra llengua és tan minsa que gairebé fa plorar.
Em direu que és la llei del mercat, que les editorials que publiquen en castellà són més agressives i la seva demografia més potent. No obstant, cal que ho demostrin amb piles i piles de cadascuna de les novetats que presenten? Cal que, amb la benedicció del llibreter, ofeguin els productes -prou bons- de tantes editorials, grans o petites, que s'arrisquen a publicar en català? I ja no parlem de la publicitat, o de l'exposició sovintejada dels seus autors dins dels aparadors mediàtics. Tot plegat ja no es tracta de la llei de l'oferta i la demanda, sinó la llei de l'oferta i la sobreoferta.
On estan saltant totes les alarmes és en l'ús del català parlat. Van ser tants anys de dir-nos que érem mal educats si parlàvem en català als forasters -a la Catalunya Nord els deien bruts-, que encara hi ha gent que canvia d'idioma quan sent un mot en castellà, igual que un nino de fira al qual li han tocat un ressort. I com que de forasters cada dia n'hi ha més, la situació es torna dramàtica. Per això aplaudeixo la gent que es comença a mobilitzar amb un "Siguem mal educats, parlem en català". Una actitud que, esperonats per les administracions, haurien de fer seva els locutors de ràdios i televisions catalanes, que són els models a imitar. Alguns ja ho fan, lloat sia Déu. Altres sembla que hi estiguin incapacitats. Penso en el programa Saló de lectura, que tan bé condueix Emilio Manzano. Amb un però: aquest presentador, de fonètica mallorquina, cada vegada que parla amb un interlocutor de parla castellana -encara que entengui el català i fins i tot hi digui algunes paraules- es passa al castellà. Fins a arribar a l'extrem que el parla sistemàticament amb un col·laborador habitual que és de la zona de Morella -d'on prové la meva família materna-, que ha demostrat diverses vegades que parla perfectament la modalitat de la seva comarca, diguem-ne català o diguem-ne valencià.
Em sembla bé la campanya del ruc, del gat o el que sigui -cadascú per on l'enfila- i la defensa de les seleccions catalanes, com la de patinatge, per tenir un lloc entre les seleccions nacionals, però encara em semblaria millor que, a més a més, tots defenséssim la nostra llengua parlant-la sempre i amb tothom al nostre país. I no tinguem por de les conseqüències que se'n puguin derivar. Jo porto fent-ho més de vint anys, fins i tot amb la policia, i no he perdut cap amic castellà ni m'he barallat amb ningú. És qüestió d'educació de la bona i de dignitat.
Que la Fira de Guadalajara no sigui un miratge sinó el principi d'una nova renaixença, és feina de tots!

Carme Meix. Escriptora
Carme Meix. Escriptora

Origen


http://www.avui.com/cgi-bin/resultat?http://www.avui.com/avui/diari/04/des/03/c40203.htm

Més sobre Fira del Llibre de Guadalajara (Mèxic) (48)