c/ d’en Serra, 13, edifici Can Fondo, 07400 Alcúdia
Tel.: 00 34 971 897 116

Les diferències entre el Baròmetre i l'EGM
8-Mai-2009
Editorial
8/5/2009
ImprimeixEnvia a un amic
Les diferències entre el Baròmetre i l'EGM
Sense desprestigiar l’Associació d’Investigació de Mitjans de Comunicació que publica l’Estudi General de Mitjans (EGM) cada quatre mesos, intentarem donar una explicació pel que fa a la diferència de dades entre l'EGM i el Baròmetre de la Comunicació i la Cultura de Fundacc. A tall d’exemple, les diferències en les audiències radiofòniques del nostre país són notables. L’EGM realitza les entrevistes a lectors, oients, teleespectadors o consumidors culturals durant les vuit setmanes que dura el procés. El Baròmetre, en canvi, té 32 entrevistadors que visiten totes les comarques del territori català cada dia de la setmana. Aquestes entrevistes arreu del país són la clau del mètode.
L’EGM és d'àmbit estatal i es fa a nivell poblacional de Catalunya; per tant, sobrevalora l’àrea metropolitana de Barcelona amb tres quartes parts de les entrevistes. No es reflecteixen, així, Barcelona ciutat, la corona metropolitana ni les comarques. Tot i que després s’intenta corregir aquest resultat estadísticament, no és suficient per reflectir el consum de mitjans de comunicació d’Horta de Sant Joan, la Vall d’en Bas o Castelló de Farfanya, posem per cas.
Mentre l’EGM dóna uns resultats telescòpics, els del Baròmetre són microscòpics perquè ens permeten arribar a tot arreu del territori català. Aquests resultats també poden ajudar a reactivar el sector de la premsa gratuïta o la premsa local econòmicament, o si més no alleugerir l’actual situació de crisi amb el mercat publicitari a la rereguarda.
Editorial Comunicació21
Origen
Més sobre Baròmetre de la Comunicació i la Cultura (70)
- El Govern destina 600.000 euros al Baròmetre (notícia, 17/08/2014)
- TV3, Catalunya Ràdio i La Vanguardia, líders en televisió, ràdio i premsa a Catalunya (notícia, 31/05/2011)
- Fi del Baròmetre (notícia, 06/04/2011)