Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

La paraula de Miquel Martí i Pol ressona en el desè aniversari de la seva mort

Vilaweb 12-Nov-2013

Dimarts 12.11.2013 06:00

La paraula de Miquel Martí i Pol ressona en el desè aniversari de la seva mort

Veus significatives de l'àmbit teatral, musical i periodístic van recitar el poeta al Teatre Victòria

Xarxes socials
Envia l'article
Imprimeix l'article
Converteix a PDF

La paraula de Miquel Martí i Pol va ressonar ahir al Teatre Victòria de Barcelona, en la commemoració dels deu anys de la seva mort. Més de quaranta personalitats de la cultura van recitar poemes seus: Lluís Llach, Mònica Terribas, Clara Segura, Pere Arquillué, Emma Vilarasau o Lluís Homar, entre molts més, van participar en aquesta vetllada promoguda per la Fundació Esclerosi Múltiple i l'Associació d'Amics de Miquel Martí i Pol. La recaptació es destinarà a la recerca sobre la malaltia, que només al Principat afecta set mil persones. Us oferim un extracte de l'acte en vídeo, amb Sílvia Bel, Lluís Llach, Lluís Homar i la Colla Vella dels Xiquets de Valls. Diàriament, aquesta setmana, us n'oferirem fragments significatius.

Fou un homenatge auster i sentit, amb música, lectures poètiques i l'aixecament d'un pilar a la platea. La direcció anà a càrrec de Josep Maria Mestres i la llista d'actors i músics participants fou extensa. Un dels moments més emotius arribà quan Lluís Llach, al piano, i Sílvia Bel, recitant, entonaren junts una versió musicada de 'Lletra a Dolors'. Al final de l'acte tots els participants van ocupar l'escenari portant grans lletres que formaven la llegenda: 'Miquel Martí i Pol, la teva poesia viu avui. Ara és demà'.

Roda de Ter també el recorda

Roda de Ter, poble natal de Miquel, també ha organitzat un seguit d'actes durant d'aquesta setmana. Ahir al vespre hi hagué l'homenatge popular que es fa cada any, en què diverses personalitats de la cultura, entre les quals el conseller Ferran Mascarell, però també ciutadans anònims amants de la poesia de Martí i Pol, en reciten els poemes.

I també s'inaugurà una exposició als jardins de la Blava amb els treballs plàstics sobre versos i aforismes del poeta, a càrrec dels alumnes dels centres educatius de Roda de Ter, sota el títol 'Una altra mirada a l'obra de Miquel Martí i Pol'. Alguns d'aquests treballs es poden veure aquests dies a les banderoles que decoren el poble.

Avui, a la biblioteca Bac de Roda, s'inaugura l'exposició 'De Paraules al vent a La Fàbrica: creació, evolució i publicació dels primers poemaris de Miquel Martí i Pol'. També es presenta el poemari inèdit de Miquel Martí i Pol 'Veu incessant', publicat per Edicions 62. La conferència i presentació va a càrrec de Ramon Pinyol, director de la Càtedra Verdaguer d'Estudis Literaris de la Universitat de Vic; de Montse Caralt i Roger Canadell, comissaris de l'exposició; i Jordi Cornudella, d'Edicions 62. Demà, també a la biblioteca, hi haurà la tertúlia 'Miquel Martí i Pol com a activista cultural', amb la participació de Carme Crous, Mariàngels Martí, Ramon Martí --germà del poeta--, Miquel Obiols i Àngels Prat.

Dijous la biblioteca acollirà 'Conversa sobre la setmana popular Miquel Martí i Pol Ara és demà', que es féu del 21 al 28 de maig del 78, a càrrec de M. Carme Bernal i Jordi Serrate. A més, també es projectarà el film enregistrat en súper 8 'Ara és demà', de Ton Granero.

Divendres es presentarà el llibre 'El poble i la fàbrica' (Ed. Mediterrània).

Després dels actes de dissabte, amb la inauguració dels jardins Miquel Martí i Pol a Barcelona, un espectacle de titelles sobre poemes de l'autor i un espectacle de dansa i poesia a càrrec dels alumnes de l'institut Miquel Martí i Pol, diumenge arribarà l'acte de cloenda amb el lliurament dels premis literaris de Roda de Ter i un concert de la coral Primavera per la Pau, Teresa Rebull i Genís Mayola.

El batlle de Roda, Jordi Serra, explica que en els deu anys de la mort del poeta 'ara era el moment de rellançar la seva obra i la seva memòria'. L'ajuntament volia fugir d'uns actes estrictament locals i que la figura i obra de Martí i Pol transcendissin a una dimensió nacional. Segons Serra, aquesta fita s'ha aconseguit i molts pobles i ciutats del país s'han afegit a recordar-lo.

Miquel Martí i Pol, a la xarxa

El poeta té una enorme presència que té a la xarxa, amb webs dedicades a la seva vida i obra poètica, documents audiovisuals, auques, rutes literàries pels seus espais vitals... Us oferim un recull de la vitalitat de Martí i Pol a internet.

El recorregut per la 'xarxa martiipoliana' parteix de la web de la Fundació Miquel Martí i Pol, constituïda fa set anys amb la finalitat de contribuir a consolidar el llegat cultural, educatiu i social del poeta. És la web més completa, juntament amb l'extens apartat que li dedica l'espai LletrA de la UOC, amb una biografia signada per Pere Farrés (Universitat de Barcelona), un tast de texts i un recull de fitxers multimèdia, entre els quals hi ha un sorprenent compte de Martí i Pol a Twitter, programes televisius (com Mirador, de TVE) i una quinzena de poemes seus musicats. Al portal específic de Miquel Martí i Pol que hi ha a l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (AELC), hi trobareu un bon repàs de la seva obra i l'entrevista que li va fer Lluís Busquets el 1978. Així mateix, a Catalunya Ràdio hi ha un important arxiu sonor del poeta.

La web de l'Ajuntament de Roda de Ter dedica una secció a la biografia i la bibliografia del seu ciutadà més conegut, com també un Espai Miquel Martí i Pol, amb tot d'informació relacionada amb el poeta. S'hi esmenten els premis literaris que s'hi lliuren anualment en reconeixement i homenatge a la seva figura, uns guardons, tanmateix, que no són exclusius del municipi osonenc: també porten el seu nom un premi atorgat per l'Ajuntament de Cerdanyola del Vallès i la Universitat Autònoma de Barcelona i un altre d'impulsat pel celler del cantant Lluís Llach, íntim amic de Martí i Pol i que enguany ha publicat el llibre de memòries 'Estimat Miquel'.

A l'espai poètic de Roda de Ter també s'esmenta una ruta literària que presenta l'obra del poeta a través del seu paisatge vital. N'hi ha més informació, de la passejada, a la web de l'Associació d’Amics de Miquel Martí i Pol, a la de Paisatges del Ter i a la del portal dels Espais Escrits. Per acabar de situar geogràficament el poeta, us recomanem els mapes d'indrets de Martí i Pol que proposen tant la fundació que porta el seu nom com el portal Endrets. Geografia Literària dels Països Catalans.

De Miquel Martí i Pol, que disposa d'una auca i tot, en podem trobar uns quants poemes a la xarxa, és clar, com els que proposa la veterana web mallorquina Mag Poesia i el portal (en) francès Esprits Nomades. I en aquest bonic vídeo, l'entrenador Pep Guardiola recita un fragment de 'L'hoste insòlit'.

Tanquem el recorregut amb un recordatori: en ocasió del desè aniversari de la mort, a mitjan octubre s'ha fet el segon Col·loqui Internacional Miquel Martí i Pol a Barcelona, Vic i Roda de Ter, en què s'ha anunciat, precisament, el començament de la digitalització del seu arxiu personal.

PS: Si voleu posar a prova els coneixements que teniu de Miquel Martí i Pol, us recomanem de participar en el concurs d'Espais Escrits i la Fundació Miquel Martí i Pol allotjat al portal QuèLlegeixes? Segurament que els recursos que trobareu en aquest article us hi ajudaran.
Vilaweb

Origen


http://www.vilaweb.cat/noticia/4155436/2...

Més sobre Escriptors i editors (482)

Destacats