Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

Pere Calders: novel·lista

4-Mai-2014


Opinió. Albert Ventura
04/05/2014
Pere Calders: novel·lista
"La narrativa de Calders es caracteritza per la sornegueria, el punt d’estranyament, i la ironia àcida en alguns moments"
Albert Ventura
Pere Calders (1912-1994) és una de les plomes de la narrativa catalana contemporània més conegudes, reconegudes i, sobretot, llegides. L’autor de L’ombra de l’atzavara (1964, Premi Sant Jordi), Gent de l’alta vall (1957) o Cròniques de la veritat oculta (1955), per citar només algunes obres seves, és referència de la contística catalana. I, de fet, durant molt de temps s’ha considerat —i cada vegada sortosament menys— que Calders només es limitava a la creació de narrativa breu.

Paradoxalment, una de les obres que el va donar possiblement a conèixer més, just després del seu exili mexicà que va durar fins a 23 anys, era, i és, una novel·la: com si fos tractada com una flor que no fa estiu, la novel·lística de Calders no és que sigui inèdita, i en són prova precisament L’ombra de l’atzavara, o bé la novel·la inèdita que Edicions 62 va publicar l’any 2008, La ciutat cansada.

Enguany, l’editorial barcelonina RBA La Magrana ha posat fil a l’agulla a una tasca que ja havia fet abans amb la recuperació, el 2011, d’Unitats de xoc, una obra escrita originalment el 1938. Acaba de veure la llum la reedició, en un sol volum, de les obres Gaeli i l’home déu, que és precedit de La Glòria del doctor Larén, publicades originalment els anys 1986 (però escrita molt abans, durant el període de la Guerra Civil) i 1936 respectivament. Aquesta edició compta amb un interessant pròleg de Jaume Aulet —que evidentment coneix molt bé la creació en l’univers caldersià—, que també fa referència als nombrosos estudiosos que hi han dedicat interessants estudis, com són Castellanos, Bath, Balaguer o ell mateix.

La narrativa de Calders es caracteritza per la sornegueria, el punt d’estranyament, i la ironia àcida en alguns moments. Si tinc clar quin dels autors clàssics de les lletres catalanes cal anar revisitant periòdicament no ho dubtaré pas: Pere Calders.

I en un país on les etiquetes ens (des)agraden tant, podem arrencar l’etiqueta que Calders té adjudicada en qualitat de «contista» i posar-hi la de «clàssic». Què me’n dieu?

Pere Calders
Gaeli i l’home déu, precedit de La Glòria del doctor Larén
Barcelona: RBA La Magrana, 2014
Albert Ventura

Origen


http://www.elsingular.cat/cat/notices/2014/05/pere_calders_novel_lista_100422.php

Més sobre Escriptors i editors (482)