Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

El gir ‘catalanista' de la Santa Seu

Avui+El Punt - Mireia Rourera. Barcelona 3-Nov-2010

El gir ‘catalanista' de la Santa Seu
La cúpula de l'Església demostra que ha entès la realitat del país
Polítics i intel·lectuals donen la benvinguda al papa
Òmnium i el Barça insten a la mobilització catalana
03/11/10 02:00 - Barcelona - Mireia Roureraemail protegit
[Tarcisio Bertone va venir a Barcelona l'abril per beatificar el pare Tous. La visita va ser clau pel gir del Vaticà ara Foto: M.A. TORRES.]
Tarcisio Bertone va venir a Barcelona l'abril per beatificar el pare Tous. La visita va ser clau pel gir del Vaticà ara Foto: M.A. TORRES.
1
La societat civil esmobilitza perquè el món conegui què és Catalunya
Notícies de ...

* Barcelona
* Tarragona
* Lleida

Catalunya ja no és un problema per al Vaticà. El missal que Benet XVI farà servir en la litúrgia de la consagració de la Sagrada Família deixa clar que el català serà la llengua vehicular de la cerimònia i, per tant, que la qüestió catalana s'ha entès.

Després de 25 anys d'un anticatalanisme explícit de la Santa Seu, que fins i tot va plantejar la inconveniència que es fessin misses en català i va nomenar per a Catalunya bisbes no afins al fet nacional, la nova realitat canvia molt les coses. Des de Catalunya el fet que aquest papa i el seu entorn (és clau la figura de Tarcisio Bertone, secretari d'estat del Vaticà, que va estar a Barcelona i a Montserrat fa pocs mesos) hagin acceptat la “diferència catalana” ha donat peu a una mobilització general de la societat civil, que vol que la visita de Benet XVI serveixi per difondre la identitat del país al món. En aquesta línia s'ha d'emmarcar el manifest catalanista de suport i benvinguda al papa que un grup de creients, encapçalats per l'expresident Jordi Pujol, publicaven ahir al Corriere della Sera, el diari de més difusió a Itàlia.

El manifest, que també signen l'expresident del Parlament Joan Rigol, el magistrat del Tribunal Constitucional Eugeni Gay, els alcaldes socialistes de Tarragona i Lleida, Josep Fèlix Ballesteros i Àngel Ros, l'abat de Montserrat, Josep Maria Soler, i el president honorari d'ERC, Jordi Carbonell, entre molts altres polítics i intel·lectuals, és una crida al reconeixement nacional de Catalunya. Un dels paràgrafs ho diu clarament: “Barcelona és cap i casal de Catalunya. Arribeu a un territori amb una consciència de nació que sempre ha estat reconegut per la tradició eclesial, com s'explicita en el document episcopal Arrels cristianes de Catalunya”. Fan referència, doncs, al document amb què l'Església catalana va explicitar la seva identitat catalana i del qual aquest any se celebra el 25è aniversari.

En el mateix sentit se situa la crida que diverses entitats, entre les quals hi ha Òmnium Cultural, la Fundació Futbol Club Barcelona i la Fundació Congrés de Cultura Catalana, faran per tal que “la imatge de Catalunya que es mostri al món durant la visita del papa es correspongui amb la de la plena identitat catalana”. La campanya comença avui amb força.
Darrera actualització ( Dimecres, 3 de novembre del 2010 13:14 )
Publicat a

* Avui 03-11-2010 Pàgina 26
* El Punt Barcelona 03-11-2010 Pàgina 34
* El Punt Barcelonès Nord 03-11-2010 Pàgina 34
* El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 03-11-2010 Pàgina 34
* El Punt Comarques Gironines 03-11-2010 Pàgina 34
* El Punt Maresme 03-11-2010 Pàgina 34
* El Punt Penedès 03-11-2010 Pàgina 34
* El Punt Vallès Occidental 03-11-2010 Pàgina 34


Avui+El Punt - Mireia Rourera. Barcelona

Origen


http://www.avui.cat/noticia/article/2-so...

Més sobre Església Catòlica (79)